Παναθηναϊκός: Οριστικά στον Βοτανικό τον Ιούλιο του 2026

Η σύμβαση για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού πρόκειται να υπογραφεί τον Ιούλιο του 2023, και μάλιστα εσπευσμένα και σχεδόν υποχρεωτικά.

Παρ’ ότι η κακοκαιρία Μπάρμπαρα θα μπορούσε να αποκαλέσει αφορμή, ακόμα και αιτία, για την καθυστέρηση στις συζητήσεις και τη συμφωνία, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει εμπόδιο όταν όλοι φορείς θέλουν να συμβεί κάτι. Το πρωί της Δευτέρας (6/2), λοιπόν, επικυρώθηκε και τυπικά ως ανάδοχος του έργου η κοινοπραξία των τριών «κολοσσών» ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος.

Betshop καθημερινοί αγώνες στοιχήματος και καζίνο εμπειρία

Παρά την κακοκαιρία, διεξήχθη κανονικά η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Αθηναίων υπό την προεδρία του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη κι οριστικοποιήθηκε η ανάθεση της ανέγερσης της νέας ποδοσφαιρικής αρένας του «τριφυλλιού» στην περιοχή του Βοτανικού, στο κοινό σχήμα των τριών μεγάλων, ελληνικών εταιρειών.

Εκτός απ’ την κοινοπραξία, υπήρχε κι ακόμη μία συμμετοχή από την εταιρεία «COSMOS» η οποία όμως ακυρώθηκε και τυπικά απ’ την οικονομική επιτροπή (κάνοντας δεκτή την εισήγηση της επιτροπής διαγωνισμού), διότι δεν κατέθεσε την απαιτούμενη εγγυητική επιστολή ύψους 2 εκατ. ευρώ, που είχε ζητηθεί απ’ την πλευρά του Δήμου Αθηναίων ως μία απ’ τις βασικές προϋποθέσεις, όταν έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού.

Από εκεί και πέρα, μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα ανακοινωθεί κι επίσημα απ’ το Δήμο Αθηναίων το εν λόγω σχήμα, ως ο «προσωρινός ανάδοχος» του έργου και θα ξεκινήσει μία περίοδος 4 μηνών που θα περιλαμβάνει διευθέτηση αρκετών γραφειοκρατικών ζητημάτων. Μέσα σε 30 μέρες θα πρέπει να ξεκινήσει ο έλεγχος όλων των τεχνικών προδιαγραφών, να ετοιμαστούν οι αντίστοιχες δηλώσεις, οι τεχνικές μελέτες και τα νομιμοποιητικά, προκειμένου να περάσουν προς έλεγχο και υπογραφή απ’ το ελεγκτικό συνέδριο κι από άλλες τεχνικές επιτροπές.

Γιατί είναι κομβικό να υπογραφεί η σύμβαση ως τον Ιούλιο

Η παραπάνω διαδικασία θα κρατήσει περίπου τέσσερις μήνες (μέχρι να ετοιμαστούν και οι συμβάσεις) κι ο μεγάλος στόχος που υπάρχει αυτή την στιγμή απ’ την πλευρά του Δήμου Αθηναίων, είναι τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουνίου. Ούτως ώστε μέσα στον Ιούλιο του 2023 να υπογραφεί η σύμβαση ανάμεσα στη δημοτική αρχή και το ανάδοχο σχήμα, για το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Δήμου της Αθήνας, κόστους 123 εκατ. ευρώ.

Γιατί είναι σημαντικό να είναι όλα έτοιμα για τις υπογραφές ως τον Ιούλιο; Διότι βάσει της σύμβασης που θα γίνει ανάμεσα στις δύο πλευρές, απ’ την ώρα που θα υπογραφούν όλα, οι τρεις εταιρίες οφείλουν (με βάση τη συμφωνία) να έχουν παραδώσει -έτοιμο προς χρήση- το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο εντός 36 μηνών (3 χρόνια).

Novibet: Δίνει το 100% στους παίκτες της!

Με απλά λόγια –εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα σ’ όλη αυτή τη διαδικασία- ο Παναθηναϊκός θα είναι σε θέση να μπει στο νέο ποδοσφαιρικό «σπίτι» του τον Ιούλιο του 2026, αλλάζοντας σελίδα και δηλώνοντας ως νέα έδρα του το γήπεδο του Βοτανικού απ’ την αγωνιστική σεζόν 2026/27!

Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί πως μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει απ’ την πλευρά του Δήμου Αθηναίων και η δημοπράτηση των αναγκαίων περιφερειακών έργων, πέριξ του ποδοσφαιρικού γηπέδου και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.