Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Η Βραζιλία και το ζόγο μπονίτο των ρεκόρ του Νεϊμάρ, η Κροατία των πέναλτι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο της… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα, το 2018 και το 2022, η Κροατία έχει παίξει πέντε νοκ άουτ παιχνίδια. Έχασε το ένα εξ αυτών, τον τελικό στο «Λουζνίκι» της Μόσχας, από τη Γαλλία, 4-2. Επικράτησε στα άλλα τέσσερα. Όλα πήγαν στην παράταση, μόνο ένα, τον ημιτελικό με την Αγγλία, νίκησε στο μισάωρο. Τα άλλα τρία πήγαν στα πέναλτι. Σε αυτά, οι αντίπαλοι έχασαν οκτώ πέναλτι. Οι δύο Κροάτες γκολκίπερ έπιασαν τα εφτά από αυτά. 

Ο Ντάνιελ Σούμπασιτς και ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς έχουν πάρει πλέον… μουσειακή αξία για το κροατικό έθνος. Ο πρώτος, στο ματς της φάσης των «16» του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2018, έπιασε τρία πέναλτι με αντίπαλο τη Δανία και ισοφάρισε την επίδοση του Πορτογάλου Ρικάρντο, που είχε αποκρούσει ισάριθμα χτυπήματα στον προημιτελικό του 2006 με την Αγγλία. Ο Σούμπασιτς, σε ένα προσωπικό έπικ, απέκρουσε και ένα χτύπημα στον προημιτελικό με τη Ρωσία και ισοφάρισε το ρεκόρ που κρατούσε από το 1990 και είχε ο Σέρχιο Γκοϊκοετσέα, δηλαδή ισάριθμες διαδοχικές προκρίσεις σε νοκ άουτ στα πέναλτι. 

Και όταν οι Κροάτες, με τον Ζλάτκο Ντάλιτς να έχει κάνει αλλαγή τους Λούκα Μόντριτς, Ματέο Κόβατσιτς και Ιβάν Πέρισιτς, έφτασαν ξανά στη διαδικασία τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022, με την Ιαπωνίκα, σε ένα παιχνίδι που έληξε 1-1 στην κανονική διάρκειά του και αυτό το σκορ παρέμεινε και στην παράταση, ήρθε η ώρα του Λιβάκοβιτς. 

Οι Αμερικανοί θα τον αποκαλούσαν «babyface assassin», καθώς απέκρουσε τρία χτυπήματα των Ιαπώνων και η Κροατία πήρε την πρόκριση 3-1 στη διαδικασία. 

Ο δρόμος των «χρβάτσκι», πάντως, φαίνεται πως είναι στενωπός, μια και αντίπαλός τους είναι η Βραζιλία, που δεν έχει φτάσει σε ημιτελικά Παγκόσμιου Πρωταθλήματος από το 2014 -και οι Βραζιλιάνοι δεν θέλουν να το θυμούνται, καθώς είχαν ηττηθεί 7-1 από τη Γερμανία στο Μπέλο Οριζόντε- και πεινάει. Αυτό φάνηκε και τη Δευτέρα, με το 4-1 επί της Νοτίου Κορέας. Το ευχάριστο για τη «σελεσάο» ήταν ότι ο φυσικός ηγέτης της, ο Νεϊμάρ, επέστρεψε στη δράση και φυσικά ήταν ο ενορχηστρωτής ενός εκπληκτικού μισάωρου στο πρώτο ημίχρονο, που έφερε τα τέσσερα γκολ για τους Βραζιλιάνους. 

 Ο «Νέι» έγινε ο μόλις τρίτος Βραζιλιάνος στην Ιστορία που σκόραρε σε τρίτο Παγκόσμιο Κύπελλο, ύστερα από τους Πελέ, που έχει βάλει 12 τέρματα (έξι το 1958, ένα το 1962, ένα το 1966 και τέσσερα το 1970), και Ρονάλντο, που έβαλε 15 σε τρία (τέσσερα το 1998, οκτώ το 2002 και τρία το 2006). Επίσης, με αυτό το πέναλτι που σημείωσε απέναντι στους Νοτιοκορεάτες, έφτασε τα 76 γκολ με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, ενώ ο Πελέ, που όπως ανέφερε η κόρη του φαίνεται ότι βρίσκεται σε σταθερά βελτιωμένη κατάσταση, πάντως οι παίκτες του Τιτέ σήκωσαν πανό με το όνομά του και τη φυσιογνωμία του μετά τη λήξη του ματς με τους Ιάπωνες, έχει 77 και είναι ο αρχισκόρερ της Βραζιλίας. Ο «Νέι» μπορεί να τον περάσει σε αυτήν τη διοργάνωση. 

Betshop καθημερινοί αγώνες στοιχήματος και καζινο εμπείρια

Ο τέταρτος προημιτελικός του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2022 πρόκειται να προκύψει με τα δύο παιχνίδια της Τρίτης, 6 Δεκεμβρίου. Έως τώρα έχουν βγει τα τρία ζευγάρια της διοργάνωσης, δηλαδή το Ολλανδία-Αργεντινή, που πρόκειται να γίνει το βράδυ της Παρασκευής, 9 Δεκεμβρίου, στις 21:00, το Βραζιλία-Κροατία, που είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα (17:00) της ίδιας μέρας, το Αγγλία-Γαλλία, που θα κρατήσει τον κόσμο στη θέση του το βράδυ του Σαββάτου, 10 Δεκεμβρίου, στις 21:00.

Πλέον, απομένει το απογευματινό παιχνίδι που θα συμπληρώσει το σαββατιάτικο ντουέτο. Στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των «16» (17:00), το Μαρόκο, που ήταν πρώτο στον όμιλό του, θα αντιμετωπίσει την Ισπανία, η οποία κατηγορείται, και μάλιστα όχι… ψιθυριστά, ότι η ήττα της από την Ιαπωνία την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, που κόστισε, κιόλας, στη Γερμανία μια θέση στους «16», ήρθε προαποφασισμένα, για να αποφύγει, δηλαδή, την Κροατία και να παίξει με τους Μαροκινούς. Το Μαρόκο, πάντως, γειτνιάζει με την Ισπανία, άλλωστε στην αφρικανική χώρα υπήρχαν προτεκτοράτα ως το 1956.

Το παιχνίδι αυτό θα βγάλει την πρώτη ομάδα του προημιτελικού, με τη δεύτερη να έρχεται από την αναμέτρηση της Ελβετίας με την Πορτογαλία, την Τρίτη στις 21:00. Οι πρώτοι έχουν φτάσει στους προημιτελικούς τελευταία φορά το 1954, όταν ήταν οικοδεσπότες και τα παιχνίδια των ομίλων ήταν δύο, ενώ τότε έπαιξαν και το παιχνίδι με τα περισσότερα γκολ στην Ιστορία της διοργάνωσης, τον προημιτελικό με την Αυστρία που έληξε… 7-5 υπέρ των τελευταίων.

Στις τελευταίες πέντε συμμετοχές της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, δηλαδή το 1994 και από το 2006 έως και το 2018, η Ελβετία έχει προκριθεί τέσσερις φορές στους «16» και καμία στους οκτώ. Το 2006, μάλιστα, όταν αποκλείστηκε στα πέναλτι με αντίπαλο την Ουκρανία, έγινε η πρώτη ομάδα στην Ιστορία που έφυγε από διοργάνωση χωρίς να δεχθεί γκολ.

Η Πορτογαλία, από την άλλη, είναι πιο… έμπειρη, με δύο συμμετοχές σε ημιτελικό Παγκόσμιου Κυπέλλου, αλλά, μετά την αλλαγή που έκανε ο Φερνάντο Σάντος τον Κριστιάνο Ρονάλντο στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων με αντίπαλο τη Νότιο Κορέα, βρίσκεται σε… ψυχροπολεμική κατάσταση.

Ο μέγκα σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου το έχει πάρει σκοινί κορδόνι το κράξιμο στους προπονητές, με αποτέλεσμα να «παίζει» να τον κρατήσει ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας εκτός από την αναμέτρηση με τους Ελβετούς.

 

Το πανόραμα των νοκ άουτ παιχνιδιών και οι διασταυρώσεις

 

Η φάση των «16»

 

Τα αποτελέσματα

Ολλανδία-ΗΠΑ 3-1

Αργεντινή-Αυστραλία 2-1

Γαλλία-Πολωνία 3-1

Σενεγάλη-Αγγλία 0-3

Ιαπωνία-Κροατία (1-1, πεν. 1-3)

Βραζιλία-Νότιος Κορέα 4-1

 

Το πρόγραμμα

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου

17:00 Μαρόκο-Ισπανία

21:00 Πορτογαλία-Ελβετία

 

Οι προημιτελικοί

 

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου

17:00: Κροατία-Βραζιλία

21:00: Ολλανδία-Αργεντινή

 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου

17:00: Μαρόκο ή Ισπανία-Πορτογαλία ή Ελβετία

21:00 Αγγλία-Γαλλία

 

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου

21:00: Ολλανδία/Αργεντινή-Κροατία/Βραζιλία

 

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου

21:00: Αγγλία/ Γαλλία -Μαρόκο/Ισπανία ή Πορτογαλία/Ελβετία

 

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου

17:00 Μικρός τελικός

 

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου

17:00 Τελικός

 

 

Το πανόραμα των ομίλων

 

Α’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

1η αγωνιστική: Κατάρ-Εκουαδόρ 0-2, Σενεγάλη-Ολλανδία 0-2.

2η αγωνιστική: Κατάρ-Σενεγάλη 1-3, Ολλανδία-Εκουαδόρ 1-1

3η αγωνιστική: Ολλανδία-Κατάρ 2-0, Σενεγάλη-Εκουαδόρ 2-1

Η βαθμολογία (τελική): Ολλανδία 7 (4-1), Σενεγάλη 6 (5-4), Εκουαδόρ 4 (3-3), Κατάρ 0 (1-7)

 

B’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

1η αγωνιστική: Αγγλία-Ιράν 6-2, ΗΠΑ-Ουαλία 1-1

2η αγωνιστική: Ουαλία-Ιράν 0-2, Αγγλία-ΗΠΑ 0-0

3η αγωνιστική: Ιράν-ΗΠΑ 0-1, Ουαλία-Αγγλία 0-3

Η βαθμολογία (τελική): Αγγλία 7 (9-2), ΗΠΑ 5 (2-1), Ιράν 3 (4-7), Ουαλία 1 (1-4)

 

Γ’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

1η αγωνιστική: Αργεντινή-Σαουδική Αραβία 1-2, Μεξικό-Πολωνία 0-0

2η αγωνιστική: Πολωνία-Σαουδική Αραβία 2-0, Αργεντινή-Μεξικό 2-0

3η αγωνιστική: Πολωνία-Αργεντινή 0-2, Σαουδική Αραβία-Μεξικό 1-2

Η βαθμολογία (τελική): Αργεντινή 6 (5-2), Πολωνία 4 (2-2), Μεξικό 4 (2-3), Σαουδική Αραβία 3 (2-3)

 

Δ’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

1η αγωνιστική: Δανία-Τυνησία 0-0, Γαλλία-Αυστραλία 4-1

2η αγωνιστική: Τυνησία-Αυστραλία 0-1, Γαλλία-Δανία 2-1

3η αγωνιστική: Τυνησία-Γαλλία 1-0, Αυστραλία-Δανία 1-0

Η βαθμολογία (τελική): Γαλλία 6 (6-3), Αυστραλία 6 (3-4), Τυνησία 4 (1-1), Δανία 1 (0-3)

 

Ε’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

1η αγωνιστική: Γερμανία-Ιαπωνία 1-2, Ισπανία-Κόστα Ρίκα 7-0

2η αγωνιστική: Ιαπωνία-Κόστα Ρίκα 0-1, Ισπανία-Γερμανία 1-1

3η αγωνιστική: Κόστα Ρίκα-Γερμανία 2-4, Ιαπωνία Ισπανία 2-1

Η βαθμολογία (τελική): Ιαπωνία 6 (4-3), Ισπανία 4 (9-3), Γερμανία 4 (6-5), Κόστα Ρίκα 3 (3-11)

 

ΣΤ’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

1η αγωνιστική: Μαρόκο-Κροατία 0-0, Βέλγιο-Καναδάς 1-0

2η αγωνιστική: Βέλγιο-Μαρόκο 0-2, Καναδάς-Κροατία 1-4 

3η αγωνιστική: Καναδάς-Μαρόκο 1-2, Κροατία-Βέλγιο 0-0 

Η βαθμολογία (τελική): Μαρόκο 7 (4-1), Κροατία 5 (4-1), Βέλγιο 4 (1-2), Καναδάς 0 (2-7)

 

Ζ’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

1η αγωνιστική: Ελβετία-Καμερούν 1-0, Βραζιλία-Σερβία 2-0

2η αγωνιστική: Καμερούν-Σερβία 3-3, Βραζιλία-Ελβετία 1-0

3η αγωνιστική: Καμερούν-Βραζιλία 1-0, Σερβία-Ελβετία 2-3

Η βαθμολογία (τελική): Βραζιλία 6 (3-1), Ελβετία 6 (4-3), Καμερούν 4 (4-4), Σερβία 1 (5-8)

 

Η’ όμιλος

Τα αποτελέσματα

1η αγωνιστική: Ουρουγουάη-Νότιος Κορέα 0-0, Πορτογαλία-Γκάνα 3-2

2η αγωνιστική: Νότιος Κορέα-Γκάνα 2-3, Πορτογαλία-Ουρουγουάη 2-0

3η αγωνιστική: Νότιος Κορέα-Πορτογαλία 2-1, Ουρουγουάη-Γκάνα 2-0

Η βαθμολογία (τελική): Πορτογαλία 6 (6-4), Νότιος Κορέα 4 (4-4), Ουρουγουάη 4 (2-2), Γκάνα 3 (5-7)