Λευτέρης Πετρούνιας: Η κυριαρχία και η διάρκεια στους κρίκους

Αυτό το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε ο Λευτέρης Πετρούνιας στο αγώνισμα των κρίκων, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της ενόργανης γυμναστικής στην Αμβέρσα, είναι κομβικό για την ίδια τη μυθολογία του. Η στιγμή δεν είναι η κορυφαία των αγώνων, το έκτο χρυσό στο σύνθετο ατομικό της Σιμόν Μπάιλς, που πριν δύο χρόνια στους Ολυμπιακούς του Τόκιο αποχώρησε λόγω θεμάτων ψυχικής υγείας τα οποία η ίδια έθεσε επί τάπητος χωρίς φόβο και πάθος, είναι ασύγκριτη. Η Μπάιλς έφτασε τα 27 μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τα 21 εκ των οποίων χρυσά, και συνολικά τα 34 στη διοργάνωση σε συνδυασμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προσπερνώντας τον ως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2023 πρώτο Βιτάλι Σέρμπο. 

Η Μπάιλς πήρε το πρώτο χρυσό της πριν 10 χρόνια, το 2013, αλλά ο Πετρούνιας δεν είναι πολύ μακριά από αυτό. Το leap του στους κρίκους ήρθε το 2015, όταν στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στη Γλασκώβη, ενώ είχε ήδη πάρει το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μονπελιέ. Από τότε, πολλή κιμωλία προστάτεψε τα αλουμινένια χέρια του και μετάλλια, ως επί το πλείστον χρυσά, στόλισαν τη μεταλλειοθήκη του. Ωστόσο, το ασημένιο στην Αμβέρσα ήρθε πέντε χρόνια μετά το τελευταίο μετάλλιό του, κι αυτό χρυσό, όπως 10 από τα 14 που έχει κατακτήσει συνολικά στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις, στην Ντόχα. 

Novibet: Δίνει το 100% στους παίκτες της!

Ο Πετρούνιας είχε μια μαζεμένη σε τίτλους τριετία, από το 2015 έως το 2018, αλλά σημασία έχει ότι στα 32 του βρίσκεται ακόμη στην ελίτ του αγωνίσματος των κρίκων. Πριν πάει στο Παγκόσμιο, είχε κάνει εμφάνιση για τη σειρά αγώνων στο Τσάλεντζ Καπ, όταν έκανε ένα πρόγραμμα που μάζεψε 15,300 βαθμούς στο Σομπατέλι. Ο ίδιος μπορεί να θέλει να μπαίνει σε κάθε αγώνα, παρ’ όλα αυτά το σώμα του και ο προπονητής του, Δημήτρης Ράφτης, καθιστούν αδύνατη μια τέτοια φιλοδοξία. Ο Πετρούνιας μπορεί, πια, ως βετεράνος των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική, να διαλέγει αγώνες. Αν θέλει να πάει σε αυτούς της σειράς του Παγκόσμιου Κυπέλλου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του, πια, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φυσικά και θα πάει, αλλά αν διαλέξει να μην αγωνιστεί, μπορεί πια να το κάνει. 

Betshop καθημερινοί αγώνες στοιχήματος και καζίνο εμπειρία

Η πρόκριση στο Παρίσι για το καλοκαίρι του 2024 (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου) κρίθηκε με το ένα εισιτήριο που πήρε στην Αμβέρσα αν και δεν νίκησε, καθώς ο Κινέζος Λιου Γιανγκ είχε ήδη προκριθεί μέσω του ομαδικού. Η ευκαιρία είναι αυτονόητο: για πάρα πολλούς λόγους, αυτοί οι Ολυμπιακοί μπορεί να γίνουν οι πιο σημαντικοί στην υπέροχη καριέρα του, καθώς, με κάθε επιφύλαξη, μάλλον θα είναι οι τελευταίοι. Ο Πετρούνιας, όμως, έκανε τη δουλειά που ένας θρύλος του ελληνικού αθλητισμού, όπως του λόγου του, έπρεπε να κάνει: θα βρίσκεται εκεί. 

 

Ο Μάντης