Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Το φαβορί Έφη Αχτσιόγλου, ο μετεωρίτης Στέφανος Κασσελάκης και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας

 

Αν τα σπορ σού μαθαίνουν κάτι, είναι πως μία ομάδα δεν μπορεί να είναι φαβορί για δύο μήνες συνεχώς. Κάποια στιγμή, μέσα στη διαδικασία της διεκδίκησης του τίτλου της διοργάνωσης που συμμετέχει ως εκείνη με το φιλολογικό πλεονέκτημα, η ομάδα θα βρει έναν αντίπαλο που θα έχει συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνει -και θα την πατήσει.

Ενώ, προς τα τέλη Αυγούστου, η απήχηση του Στέφανου Κασσελάκη για τον προεδρικό θώκο του ΣΥΡΙΖΑ ολοένα και μεγάλωνε, το παράδειγμα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας τη σεζόν 2004-05 στη Euroleague, σε ό,τι αφορά την Έφη Αχτσιόγλου, έμοιαζε ταιριαστό. Τότε, οι Μοσχοβίτες πήγαιναν… τρένο και όταν τελικά ηττήθηκαν, στις 16 Μαρτίου του 2005, 79-68 από την Μπαρτσελόνα, ύστερα από 17 διαδοχικές νίκες στη διοργάνωση και μόλις δύο αγωνιστικές πριν τ η λήξη του δεύτερου ομίλου, που οδηγούσε στους ημιτελικούς, τα ΜΜΕ δεν δίστασαν να αναφερθούν σε μια «τεχνητή ήττα» που ως στόχο είχε να αποσυμπιέσει την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Αυτό δεν συνέβη: στον ημιτελικό του Final 4, το οποίο μάλιστα φιλοξενούνταν στη Μόσχα, η Τάου Κεράμικα νίκησε 85-78 την ΤΣΣΚΑ και ήταν εκείνη που προκρίθηκε στον τελικό. Μάλιστα, οι Ρώσοι ηττήθηκαν και από τον Παναθηναϊκό στο παιχνίδι για την τρίτη θέση.

Κατ’ αντιστοιχία, μετά τη συντριπτική ήττα της 21ης Μαΐου στις πρώτες εθνικές εκλογές, στην Κουμουνδούρου ήδη διακινούσαν το όνομα της Αχτσιόγλου ως της με διαφορά επικρατέστερης ώστε να αναλάβει τον προεδρικό θώκο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά τη 2η Ιουλίου και το ποσοστιαίο μακελειό της δεύτερης εκλογικής διαδικασίας, ήρθε η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, ως εκ τούτου ό,τι τηρούνταν επί κρυπτώ -δηλαδή ό,τι ήταν φαινομενικά ανεπιβεβαίωτο- εμφανίστηκε φαεινό: για πάνω από ένα μήνα, η Αχτσιόγλου ήταν σε τέτοιο βαθμό η μελλοντική πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που το να προσέλθουν τα μέλη του κόμματος στις κάλπες έμοιαζε με τυπική διαδικασία. Αυτό που εξέλιπε, ήταν η ίδια η διαδικασία και αυτό που στην όπερα ονομάζουν «να βγει να τραγουδήσει η χοντρή», δηλαδή η τελευταία πράξη.

Επειδή, όμως, σπανίως υπάρχει σε τέτοιες περιπτώσεις έλλειμμα δράματος, ο εφοπλιστής και εξ Αμερικής ορμώμενος Κασσελάκης προσγειώθηκε στην Κουμουνδούρου για να επιζητήσει, με τη σειρά του, την επικράτηση στις εκλογές. Τον στήριζε (και ακόμη, φυσικά, τον στηρίζει) ο Παύλος Πολάκης. Ο τελευταίος, με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης στις 17 Σεπτεμβρίου, αποδείχθηκε μαιτρ, όχι μόνο στη σφυγμομέτρηση αλλά και, στο πότε θα σέρβιρε τον υποψήφιό του.

Δεν έπρεπε να είναι πολύ νωρίς, ώστε να παραμείνει «φρέσκο» πρόσωπο και να μην καεί, και δεν έπρεπε να είναι πολύ αργά, για να μπορεί να έχει αρκετή παρουσία προκειμένου να παγιωθεί. Τζακ ποτ. Μόνο μία κατάσταση χάλασε τη μαγιά: η κακοκαιρία Daniel. Σύμφωνα με τους κανόνες επικοινωνίας, ο Κασσελάκης έπρεπε να κάνει το γκελ του μέσα σε τρεις εβδομάδες. Αυτήν τη στιγμή, διανύοντας την τέταρτη, οι άνθρωποι έχουν ξεκινήσει οριακά να βαριούνται και τα analytics των ιστοσελίδων δείχνουν ότι τα θέματα που τον συνοδεύουν έχουν ατονήσει σε clicks και ανάγνωση. Η Αχτσιόγλου δύσκολα θα καλύψει το χάσμα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, όταν ο Κασσελάκης, τοποθετούμενος σε ένα μόνο πολιτικό θέμα, αποκάλεσε «κρατίδιο της Τουρκίας» το ψευδοκράτος της Κύπρου. 

Η ξενομανία και οι αναφορές στην ποπ κουλτούρα

Ο Κασσελάκης είναι δεδηλωμένος ομοφυλόφιλος, αλλά παρ’ ότι αυτό είναι το ουσιαστικό, ο λόγος που προκρίνεται η περίπτωσή του από το θυμικό του κόσμου, είναι πως έχει μια αμερικανική αίσθηση. Νερντ εξ απαλών ονύχων, μαθητής του Κολλεγίου Αθηνών και με υποτροφίες στις ΗΠΑ για λύκειο και κολέγιο (αυτό της Πενσυλβανίας, το οποίο δεν είναι το πλέον επιθυμητό σε εκείνα τα μέρη, πάντως είναι περίοπτο), με συμμετρικά εξωτερικά χαρακτηριστικά, ρώμη και ηλικία σκανδαλιστική, ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή ετών 35, γιανα θέλει τέτοιο αξίωμα, ο εφοπλιστής Κασσελάκης, δημιούργημα ενός εντυπωσιακού success story, επιδόθηκε σε μια λυσσαλέα σκυταλοδρομία ώστε να προλάβει να αποκτήσει το πλεονέκτημα.

Novibet: Δίνει το 100% στους παίκτες της!

Αυτό, βεβαίως, δεν το έκανε μόνος. Η ίδια η αύρα του ήταν εχέγγυο πώλησης, υπό την έννοια ότι εκείνος έπρεπε απλώς να… υπάρχει και να κινείται και τα Μέσα θα έπαιζαν την εικόνα του συνεχώς. Οι δημοσιογράφοι που τον περίμεναν έξω από το σπίτι του την επομένη των εκλογών, δεν ήταν (τουλάχιστον όλοι) του πολιτικού ρεπορτάζ, ενώ υπήρχαν κάποιοι που κάνουν lifestyle. Το πρόσωπό του βρίσκεται στις πρωινές εκπομπές, η φράση «ο σύντροφός του», που παραπέμπει σε βικτωριανή εποχή με την κομψότητα που απορρέει, συνοδεύει σχεδόν κάθε κείμενο και το όμορφο πρόσωπό του, σε συνάρτησή με το σεξουαλικό προσδιορισμό του, επέτρεψε στους άντρες να τον ψηφίσουν.

Δεν θα είχε τέτοια ισχύ η υποψηφιότητά του, βεβαίως, αν δεν είχε φύγει ποτέ από την Ελλάδα, αν δεν μπορούσε να περικλείσει στην ίδια πρόταση τις λέξεις «Τζο» και «Μπάιντεν», αν δεν πήγαινε στο γυμναστήριο ενώπιον των καμερών για να «ξεμουδιάσει».

Κι ενώ ο ίδιος ο Κασσελάκης είναι αυτό που είναι και λόγος δεν πέφτει σε κανέναν, ο προβληματισμός έγκειται στη ρηχότητα με την οποία ψηφίζεται κάποιος με αυτά τα προσόντα, χωρίς, εν προκειμένω, να είναι εντελώς πειστικός με το τι μέλλει γενέσθαι εφόσον αναλάβει. Δεν είναι πρωτόφαντο, στις τελευταίες εθνικές εκλογές οι Σπαρτιάτες βγήκαν με χαρτιά πεταμένα στο δρόμο που αναφερόταν ότι τους στήριζε ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο αρχηγός του κόμματος έγινε γνωστός αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Betshop καθημερινοί αγώνες στοιχήματος και καζίνο εμπειρία

Το έθνος πάσχει από βαθιά ξενομανία και ταυτοχρόνως παραμένει η αμφιβολία για τη δυναμική της γυναίκας παρά τα ατράνταχτα επιχειρήματα εναντίον αυτής, γι’ αυτό και όταν προσβάλλεται εκτός συνόρων αντιδρά σπασμωδικά και με μίσος. Έχει γίνει, κιόλας, φανερό ότι δεν το κόφτει η πολιτική πλευρά του πράγματος. Η Αχτσιόγλου έλεγε την Τετάρτη, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι, ότι η πολιτική πάντα νικάει, αλλά στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ αποπνέει μαυσωλειακή οσμή και δεν έχει τα ισχυρά θεμέλια ώστε αρχικά να μην επιτρέψει τέτοια εισβολή και, κατά δεύτερον, να την αναχαιτίσει.

Ο Κασσελάκης μπορεί να αποδειχθεί από αλφάδι ως αποτυχημένος, θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη της σχέσης του με τον Πολάκη. Αυτό που έχει ήδη αποδειχθεί, όμως, είναι ότι η έλλειψη αυτοεκτίμησης που υπάρχει στο σύνολο των ψηφοφόρων τούς οδηγεί να ψηφίζουν, όχι το πρόσωπο αλλά, λέξεις όπως «Αμερικανός», «κολέγιο», «εταιρεία».

Ο Μάντης